title
c861667f-5c08-49f2-8da6-ee040718b8b2.jpg
(0 z 1 hodnocení)

Oslavte konec roku královským pohoštěním

Blíží se konec roku a spolu s ním jedna oslava za druhou. Ať už je to firemní večírek, dámská party u romantického filmu nebo rodinná sešlost, několik věcí by na nich nemělo chybět. Dobrá nálada, spousta dobrého pití a skvělé občerstvení.

 

Také si nedokážete představit večírek bez typického obloženého chlebíčku? Není to ryze české specifikum, ale jinde než v Čechách, na Slovensku a v několika vídeňských lahůdkářstvích na ně nenarazíte. Před sto padesáti lety proslul chlebíčky například pražský lahůdkář Josef Lippert, ve 20. století na ně lákalo věhlasné pražské lahůdkářství Jana Paukerta na dnešní Národní třídě. Na krabím, hermelínovém uherském nebo roastbeefovém si tady pochutnávaly takové osobnosti kulturního života jako Hugo Haas, Hana Vítová, Lída Baarová a operní pěvkyně Ema Destinnová.

Nechcete se po večírku zdržovat mytím nádobí?

 Připravte hostům občerstvení na jedno, maximálně dvě sousta, na které nepotřebují talířky. Z menších kousků pečiva nebo slaných krekrů vykouzlíte kanapky, velikostí mezi chlebíčkem a jednohubkou. Místo bílého chleba použijte žitný a obložte ho kombinací lahodných plátků Hermelínu, avokáda a sušených rajčat. Krémový Hermelín udělá dojem také společně se sušenou šunkou a ořechy.

K pohoštění na jedno sousto nepotřebujete nutně pečivo. Jako základ poslouží i plátkový sýr vykrojený do různých tvarů, různé druhy ovoce a zeleniny nebo vařená vejce. Nesmazatelný dojem zanecháte, když místo obloženého pečiva předložíte hostům domácí slané profiterolky nebo slané kremrole se sýrovou pěnou.

Pro ty, kdo nemají čas aranžovat ingredience, je skvělým řešením udělat si předem několik druhů pomazánek a podávat je s nakrájeným pečivem a zeleninou. Každý host si namaže podle chuti. Příznivci pikantních chutí si dají česnekovou, hermelínovou pomazánku nebo pomazánku z modrého sýra, jemnější jazýčky ocení šunkovou nebo jablkovo-rozinkovou pomazánku.

Někdy se oslavy protáhnou do pozdních nočních hodin. Pro tyto případy se vyplatí mít na druhý den připravenou česnečku s chlebovými krutony a strouhaným sýrem a něco pikantního, třeba hotdog s pálivými papričkami.

TIP: Budete podávat hostům víno? Přečtěte si, jak ho nejlépe napárovat se sýry.

 

Chystáte oslavu? Nenechte nic náhodě

  • Pěnivé a perlivé nápoje musí být dobře vychlazené, proto je začněte chladit už den předem. Pokud nemáte místo v lednici, dejte je dvě hodiny před začátkem oslavy na 30 minut do mrazničky.
  • Mladé suché a polosladké víno vyndejte z chladničky půl hodiny před podáváním, hodinu před podáváním suché a polosuché bílé víno, rosé a lehké svěží červené. Těžší červená vína je třeba hodinu před podáváním otevřít a nechat vydýchat.
  • Nezapomínejte na abstinenty a řidiče. Mějte zásobu kvalitní stolní vody, nějakou tu láhev vody s příchutí a ovocný džus.
  • Ovoce, zeleninu a potraviny, které nemusí být v ledničce, pořiďte týden předem.
  • Dva až tři dny dopředu kupte trvanlivý chléb, maso na pečení, bylinky, sýry a další mléčné výrobky a potraviny náchylné na zkažení, jako ryby nebo porcované maso.
  • Maximálně den předem zajděte pro mleté maso. Bílý chléb kupte až v den D.
  • Minimalizujte čas, který strávíte během oslavy vařením a přípravami. Připravte si předem jídla, která nemohou zvodnatět, změknout nebo ztratit na křupavosti, a můžete je bez úhony skladovat několik hodin v lednici.