Sýry si vychutnáváme nejen na jazyku, ale také očima, když vnímáme jejich zajímavé tvary a lákavé barvy. To platí dvojnásob pro tradiční slovenský sýr parenica, který během výroby dostává podobu spirály. S parenicí na stole nikdy není nuda!
První zmínky o parenici nás vedou do okolí Zvolena a Brezna na začátku 19. stol. Původně se vyráběla v pastýřských kuchyních, kde pro ni tamní obyvatelé připravili podmínky pro uzení a skladování. Později se výroba parenice přenesla i na salaše. Slováci ji považují za jeden ze svých gastronomických národních pokladů. Od roku 2008 je slovenská parenica chráněný obchodní název zapsaný do rejstříku vedeného Evropskou komisí.
V obchodě se setkáte s různými variantami parenice, které se liší způsobem zpracování nebo ochucením. Nejčastěji je to uzený a neuzený sýr, ale také ochucené varianty, které mohou obsahovat různé bylinky či koření.
TIP: Stejně jako u ostatních druhů sýrů, i v případě parenice můžete její chuť podtrhnout vhodně vybraným vínem. Zatímco k neuzené variantě se skvěle hodí bílé víno Devín nebo lehčí červené víno Chianti, uzená parenica vynikne s červeným vínem Barik.
Parenica má jemnou, mléčnou chuť, její barva se pohybuje od krémové až po sýrově žlutou, v závislosti na výrobním postupu. Po uzení získává sýr zlatohnědý odstín a výraznější aroma. Sýr na první pohled zaujme svým tvarem, který připomíná stuhu stočenou do spirály. Dnes je výsledkem práce moderních strojů, ale původně se vyráběl ručně. Ze sýrového těsta, které prošlo spařením v horké vodě, se vytvaruje páska a ta se vloží do chladného solného roztoku. Po vyjmutí se osuší, přeloží uprostřed a svine do tvaru „S“. Poté se sváže sýrovými nitěmi a nechá oschnout na dřevěné desce. Nakonec se sýr udí asi dvě hodiny kouřem z tvrdého dřeva.
Návrhy na kreativní servírování
Protože tvar parenice připomíná motiv opakující se na ozdobách starých Slovanů, je někdy dokonce označovaná jako „královna sýrů“. Unikátní tvar parenice přímo vybízí ke kreativnímu podávání. Máme pro vás několik tipů, jak překvapit hosty originálním pohoštěním nebo nalákat děti na svačinku plnou bílkovin.
Rolky z pareniček s naplní ze sušených rajčat a ořechů
Odebírejte náš newsletter.