title
banner_parenica_CZ_1245x915 (1).jpg
(0 z 1 hodnocení)

S parenicou není nuda. Vytvořte z ní květiny nebo špízy

Sýry si vychutnáváme nejen na jazyku, ale také očima, když vnímáme jejich zajímavé tvary a lákavé barvy. To platí dvojnásob pro tradiční slovenský sýr parenica, který během výroby dostává podobu spirály. S parenicí na stole nikdy není nuda!

 

Kde se vzala?

První zmínky o parenici nás vedou do okolí Zvolena a Brezna na začátku 19. stol. Původně se vyráběla v pastýřských kuchyních, kde pro ni tamní obyvatelé připravili podmínky pro uzení a skladování. Později se výroba parenice přenesla i na salaše. Slováci ji považují za jeden ze svých gastronomických národních pokladů. Od roku 2008 je slovenská parenica chráněný obchodní název zapsaný do rejstříku vedeného Evropskou komisí.

 

Udit či neudit

V obchodě se setkáte s různými variantami parenice, které se liší způsobem zpracování nebo ochucením. Nejčastěji je to uzený a neuzený sýr, ale také ochucené varianty, které mohou obsahovat různé bylinky či koření.

Liptov Parenica udena 400x400.png

 

TIP: Stejně jako u ostatních druhů sýrů, i v případě parenice můžete její chuť podtrhnout vhodně vybraným vínem. Zatímco k neuzené variantě se skvěle hodí bílé víno Devín nebo lehčí červené víno Chianti, uzená parenica vynikne s červeným vínem Barik.

 

Parenica má jemnou, mléčnou chuť, její barva se pohybuje od krémové až po sýrově žlutou, v závislosti na výrobním postupu. Po uzení získává sýr zlatohnědý odstín a výraznější aroma. Sýr na první pohled zaujme svým tvarem, který připomíná stuhu stočenou do spirály. Dnes je výsledkem práce moderních strojů, ale původně se vyráběl ručně. Ze sýrového těsta, které prošlo spařením v horké vodě, se vytvaruje páska a ta se vloží do chladného solného roztoku. Po vyjmutí se osuší, přeloží uprostřed a svine do tvaru „S“. Poté se sváže sýrovými nitěmi a nechá oschnout na dřevěné desce. Nakonec se sýr udí asi dvě hodiny kouřem z tvrdého dřeva.

 

Návrhy na kreativní servírování

Protože tvar parenice připomíná motiv opakující se na ozdobách starých Slovanů, je někdy dokonce označovaná jako „královna sýrů“. Unikátní tvar parenice přímo vybízí ke kreativnímu podávání. Máme pro vás několik tipů, jak překvapit hosty originálním pohoštěním nebo nalákat děti na svačinku plnou bílkovin.

 

  • Hravé sýrové špízy: Rozviňte sýr na jednotlivé pruhy a ty střídavě napichujte na špejle spolu s cherry rajčaty, olivami, kousky salátové okurky, barevné papriky a dalších ingrediencí podle chuti. Tyto špízy budou skvělým předkrmem na jakoukoliv party.

Liptov parenicky_spiz_1245x915px (1).jpg

 

  • Sýrové misky: Sýr stočený do spirály použijte jako jedlou „mističku“. Vytvořte uprostřed malé prohlubně a naplňte je třeba olivami nebo cherry rajčátky.
  • Sýrové květiny: Proužky sýra stočte do tvaru květů a ozdobte je čerstvými bylinkami nebo jedlými květy. Zapojte do přípravy sýrové svačiny i děti a nechte pracovat jejich fantazii.
  • Sýrové uzlíky: Z kousků vláken sýra vytvořte uzlíky a podávejte je s různými dipy, jako je bylinkový jogurt nebo pikantní rajčatová salsa.

 

Parenica s petrželovým pestem

parenica_2_1245x915px.jpg

 

  • Parenica na mini bruschettách: Na malé plátky opečené bagety naneste vrstvičku olivového tapenády a na vrch položte stočené vlákno sýra Parenica. Ozdobte čerstvými bylinkami.
  • Parenicoví šnečci: Parenici zaviňte spolu s proužky pečeného lilku nebo šunkou do tvaru šnečí ulity. Pro dětské strávníky můžete pomocí párátek a barevných kousků zeleniny dotvořit „opravdového“ šneka. 

 

Rolky z pareniček s naplní ze sušených rajčat a ořechů

parenicky_2_1245x915px.jpg

 

image003.jpg

 

image002.jpg

 

  • Parenica s paprikovou směsí: Pohrajte si s tvary a barvami. Trojúhelníčky plátků přírodní světlejší Parenice a tmavší uzené doprovoďte pestrou paprikovou směsí.

image001.jpg