Zatímco ještě před sto lety byli šedesátníci považováni za staré, zůstávají dnešní senioři stále delší dobu aktivní a v dobré kondici. S rostoucím věkem je však stále důležitější věnovat pozornost výživě a konzumovat vyváženou stravu. Uvědomělé stravování zajistí ve stáří lepší kvalitu života. Sýr jako cenná potravina s vysokým obsahem vápníku slouží jako prevence nedostatku některých důležitých látek a přispívá ke zdraví seniorů.
Přirozeným doprovodným projevem stárnutí je úbytek svalové hmoty a demineralizace kostí. Tomu je možné předcházet dostatečným množstvím bílkovin a aminokyselin ve stravě. Podle Německé společnosti pro výživu/Deutsche Gesellschaft für Ernährung e. V. (zkráceně DGE) potřebují senioři 0,8 g bílkovin na kilogram tělesné hmotnosti, takže například sedmdesátikilový muž potřebuje 56 g na den.
Pro zdravou výživu ve stáři je tou správnou volbou sýr s vysokým obsahem bílkovin, jako například plátkový nebo tvrdý sýr, ať už se jedná o sýr z ovčího, kravského nebo kozího mléka. Měkký sýr a tvaroh jsou vhodné zejména pro seniory, kteří mají problémy s kousáním a polykáním.
Zvýšený přísun vápníku je rovněž nezbytný pro zachování zdravých kostí a snížení rizika osteoporózy, a tím i pro prevenci zlomenin. To se týká zejména žen s nástupem menopauzy a mužů nad 65 let. Doporučené množství vápníku je podle Německé společnosti pro výživu 200 mg na den. Proto mají mléčné produkty v jídelníčku své nezastupitelné místo.
Vápník posiluje kosti i zuby. Již sto gramů parmazánu, jednoho ze sýrů s nejvyšším obsahem vápníku, pokrývá doporučenou denní dávku vápníku.
Sýr ale nabízí mnohem víc, zejména vitamín K2 a minerální látky, jako například zinek. Je zde zastoupena celá škála živin, které přispívají k lepší funkci imunitního systému. V některých druzích sýrů, jako například v sýru s modrou plísní a v camembertu, jsou obsaženy vitamíny skupiny B (B9 a B12).
Kombinujte sýry s různými přílohami, například s čerstvým ovocem, ořechy nebo křupavou zeleninou, a užijte si dosyta různé chuťové variace. Volte především lokální sezónní ovoce a zeleninu, plné vitamínů a chuti. Sýry typu brie nebo Gouda jsou výborné s hrozny, jablky a hruškami. Mozzarella chutná skvěle s rajčaty, bazalkou, třeba v salátu Caprese. Modrý sýr se dokonale doplňuje s hruškami a vlašskými ořechy a kozí sýr ladí nejlépe s červenou řepou nebo jahodami.
TIP: Nepropásněte sezónu chřestu a využijte naše tipy na nejlepší párování chřestu se sýrem. Z jednoho svazku bílého nebo zeleného chřestu můžete připravit hned několik pokrmů. Pár výhonků si připravte s bramborem omáčkou ze smetanového sýra, z dalších salát s artyčoky a brynzou a z odřezků si uvařte lehkou chřestovou polévku s kopečkem Lučiny Smetanové.
Odebírejte náš newsletter.