title
banner_syr a seniori_1245x915_cz.jpg
(0 z 1 hodnocení)

Sýry mají v jídelníčku seniorů čestné místo

Zatímco ještě před sto lety byli šedesátníci považováni za staré, zůstávají dnešní senioři stále delší dobu aktivní a v dobré kondici. S rostoucím věkem je však stále důležitější věnovat pozornost výživě a konzumovat vyváženou stravu. Uvědomělé stravování zajistí ve stáří lepší kvalitu života. Sýr jako cenná potravina s vysokým obsahem vápníku slouží jako prevence nedostatku některých důležitých látek a přispívá ke zdraví seniorů.  

 

Pro silné svaly

Přirozeným doprovodným projevem stárnutí je úbytek svalové hmoty a demineralizace kostí. Tomu je možné předcházet dostatečným množstvím bílkovin a aminokyselin ve stravě. Podle Německé společnosti pro výživu/Deutsche Gesellschaft für Ernährung e. V. (zkráceně DGE) potřebují senioři 0,8 g bílkovin na kilogram tělesné hmotnosti, takže například sedmdesátikilový muž potřebuje 56 g na den.

Pro zdravou výživu ve stáři je tou správnou volbou sýr s vysokým obsahem bílkovin, jako například plátkový nebo tvrdý sýr, ať už se jedná o sýr z ovčího, kravského nebo kozího mléka. Měkký sýr a tvaroh jsou vhodné zejména pro seniory, kteří mají problémy s kousáním a polykáním.

Apetito_platky_original_90g_400x400px.jpg

Pro zdravé kosti

Zvýšený přísun vápníku je rovněž nezbytný pro zachování zdravých kostí a snížení rizika osteoporózy, a tím i pro prevenci zlomenin. To se týká zejména žen s nástupem menopauzy a mužů nad 65 let. Doporučené množství vápníku je podle Německé společnosti pro výživu 200 mg na den. Proto mají mléčné produkty v jídelníčku své nezastupitelné místo.

Vápník posiluje kosti i zuby. Již sto gramů parmazánu, jednoho ze sýrů s nejvyšším obsahem vápníku, pokrývá doporučenou denní dávku vápníku.

 

Quattro Formaggi Mac&Cheese

mac_n_cheese_1245x915px.jpg

 

Pro pevné zdraví

Sýr ale nabízí mnohem víc, zejména vitamín K2 a minerální látky, jako například zinek. Je zde zastoupena celá škála živin, které přispívají k lepší funkci imunitního systému. V některých druzích sýrů, jako například v sýru s modrou plísní a v camembertu, jsou obsaženy vitamíny skupiny B (B9 a B12).

 

Užijte si rozmanitost sýrů!

Kombinujte sýry s různými přílohami, například s čerstvým ovocem, ořechy nebo křupavou zeleninou, a užijte si dosyta různé chuťové variace. Volte především lokální sezónní ovoce a zeleninu, plné vitamínů a chuti. Sýry typu brie nebo Gouda jsou výborné s hrozny, jablky a hruškami. Mozzarella chutná skvěle s rajčaty, bazalkou, třeba v salátu Caprese. Modrý sýr se dokonale doplňuje s hruškami a vlašskými ořechy a kozí sýr ladí nejlépe s červenou řepou nebo jahodami.

 

Caprese

Lucina_Caprese.jpg

 

TIP: Nepropásněte sezónu chřestu a využijte naše tipy na nejlepší párování chřestu se sýrem.  Z jednoho svazku bílého nebo zeleného chřestu můžete připravit hned několik pokrmů. Pár výhonků si připravte s bramborem omáčkou ze smetanového sýra, z dalších salát s artyčoky a brynzou a z odřezků si uvařte lehkou chřestovou polévku s kopečkem Lučiny Smetanové.

 

Zapečený chřest s ementálovou omáčkou

zapeceny chrest_1245x915px.jpg

 

Salát s chřestem, artyčoky a brynzou s uzenou chutí

salat-so-sparglou-articokami-a-bryndzou-s-udenou-chutou_1245x915px.jpg