Slastná dopoledne, kdy si můžete přispat a nikam nespěcháte. Na snídani už je pozdě, na oběd ještě brzy. Ideální chvíle na vydatný brunch, kombinaci snídaně a oběda. Je jen na vás, zda vyrazíte s přáteli do kavárny, nebo si dopřejete snídani do postele.
V restauracích se kříženec snídaně (breakfast) a oběda (lunch) většinou podává od deseti hodin až do odpoledne. Občas se ale můžete setkat i s odvážnějším pojetím pozdní snídaně po celý den, které se říká „brinner“, což je spojení slov breakfast a dinner (večeře). Za hezkého počasí můžete brunch pojmout jako hostinu v trávě, s rodinou nebo přáteli na zahradě či v parku. Pokud se vám nechce převlékat se z pyžama, připravte si opulentní pozdní snídani doma.
V Česku jsme zvyklí na kombinaci párků a vajec, ať už sázených nebo míchaných, pečiva s šunkou, sýrem a džemy. Především děti zajásají nad talířem plným sladkých palačinek.
Inspirujte se severoamerickým brunchem, pro který jsou typické především pancakes, tedy lívance nebo palačinky. Podávají se navrstvené na sobě, přelité máslem a javorovým sirupem, s pro nás netradičně slanou přílohou v podobě vajec, slaniny nebo klobásek. Oblíbené jsou také vafle, jak nasladko, tak naslano.
Angličané si dopřávají tradiční brunch označovaný jako „full English breakfast“ tvořený vejci, slaninou, klobáskami, fazolemi, rajčaty a houbami.
Ve Francii nesmí na pozdním snídaňovém stole chybět proslulé pečivo, croissanty a bagety, dále sýry a uzeniny, sladké i slané palačinky. Královskou snídaňovou disciplínou jsou vejce Benedikt, zastřená vejce podávaná s plátkem teplé šunky na rozpečeném muffinu, to vše přelité holandskou omáčkou.
V Bosně, Srbsku a Chorvatsku je populární burek, pečivo plněné sýrem, ke kterému se často podává jogurt nebo jogurtový nápoj ayran. Sýrový koláč je populární také v Řecku. Peče se tam z listového těsta filo a plní se špenátem, koprem a sýrem feta.
Trocha exotiky? Oblíbenou snídaní v Severní Africe a v zemích Blízkého východu je shakshuka, vejce v rajčatové omáčce s paprikou a česnekem.
Tip na zdravý brunch pochází z Japonska. Dejte si misku rýže, polévku miso, kvašené sójové boby natto a kvašenou zeleninu.
Na fit snídaně se hodí také ovesné kaše, domácí granola, ovoce s jogurtem či cottage nebo chléb s avokádem.
Každý den není neděle. Vy si ale každý den udělejte čas na snídani. Snídaně by měla představovat asi pětinu až třetinu denního příjmu energie a měla by obsahovat pestrou směs vlákniny z ovoce a zeleniny, sacharidů z obilovin a bílkovin.
Zvláštní důraz je třeba klást na bílkoviny, které najdeme zejména v jogurtech, kvalitních sýrech, vejcích, ořeších a semínkách. Díky jídelníčku s vyrovnaným příjmem bílkovin budete mít stabilnější hladinu cukru, udržíte si zdravou hmotnost a budete celkově zdravější a produktivnější. Doporučuje se přitom kombinovat bílkoviny rostlinného a živočišného původu, z nichž živočišné bílkoviny jsou nutričně cennější, protože obsahují všechny potřebné esenciální aminokyseliny ve správném poměru.
Denní doporučený příjem bílkovin se pohybuje kolem 0,8 gramů na kilogram tělesné hmotnosti, což je přibližně 50 až 75 g bílkovin denně podle hmotnosti a životního stylu. Se 30g porcí sýra ke snídani, která obsahuje až 10 g bílkovin, tak můžete pokrýt až pětinu denní doporučené dávky.
Nezapomínejme ani na komplexní sacharidy, jako je celozrnné pečivo či ovesné vločky, a zdravé tuky, především z rostlinných olejů. Naopak bychom se měli vyhýbat zpracovaným cereáliím a pečivu s vysokým obsahem přidaných cukrů a nižší výživovou hodnotou, stejně jako uzeninám a salámům s nízkým podílem masa plným nasycených tuků a soli.
TIP: Zařaďte do snídaňového menu Hravé korbáčiky a Hravé tyčinky s vysokým obsahem bílkovin (26 g/100 g).
Dlouhé snídaně doprovoďte také lahodnými nápoji. Skvěle se hodí osvěžující čerstvé džusy a smoothie plné ovoce a zeleniny, které dodají energii. Pro milovníky klidného rána je ideální volbou jemně pražená káva, která perfektně doplní sladké i slané pokrmy. Dopřejte si i kapku osvěžujícího šumivého vína, třeba mimosu z čerstvého pomerančového džusu a prosecca.
Věděli jste, že... První ranní hostiny údajně pořádali angličtí lovci. Podle jiných zdrojů pochází nedělní brunch z praxe katolíků, kteří se před mší postili a pak se posadili k velkému polednímu jídlu. Ať to byli lovci, nebo katolíci, skutečné obliby se brunch dočkal ve 30. letech 20. století v Americe. V té době se hollywoodské hvězdy cestující vlakem napříč kontinentem často zastavovaly v Chicagu, kde si tento kulinářský zážitek vychutnávaly v luxusních hotelech.
Odebírejte náš newsletter.